Een belangrijke basis om resultaatgericht te kunnen werken aan persoonlijke en professionele groei is vertrouwen tijdens de coachingsgesprekken en in trainingssituaties. De inhoud van de gesprekken en trainingen is daarom van vertrouwelijke aard. Mocht de opdrachtgever of jouw leidinggevende toch een terugkoppeling willen hebben dan wordt dit ook van tevoren besproken (in een 3gesprek) en vastgelegd in het contract/offerte.
Je kan aan de slag gaan met zelfonderzoek. Je maakt een analyse van je huidige baan: Op de eerste plaats: wat zijn de drie belangrijkste punten voor jou die maken dat je niet op de juiste plek zit? Welke taken en rollen vind je wél fijn om te doen, waar krijg je energie van en van wat niet? Wat ook helpt is om een lijstje te maken van je competenties en vooral ook je talenten. Wanneer je aan anderen vraagt waar ze jou goed in vinden en wat zij als jouw talent zien krijg je vaak verrassende inzichten en nieuwe ideeën welke baan bij je zou passen. Wanneer je meer hulp wilt hebben met dit onderwerp, neem dan contact met de LoopbaanStudio (link naar contactformulier) om te onderzoeken of een loopbaantraject of e-coaching je verder kan helpen.
Een overtuigende presentatie van jezelf kan je oefenen door een zogenaamde Elevator Pitch van jezelf te maken. Je vertelt dan in ongeveer 1 minuut wie je bent, wat je kwaliteiten zijn en wat je motivatie of ambitie is. Schakel 1 of 2 mensen uit je omgeving in die je feedback kunnen geven op je Elevator Pitch. Zij kunnen je vertellen of het duidelijk is en hoe je overkomt op anderen. Het gaat er dan vooral ook om dat je een 'verhaal' hebt wat je zelf fijn vindt om te vertellen. Om in het sollicitatiegesprek te laten zien dat je goed matcht met de vacature eisen kan je ook een paar STARR's maken; een methodiek om kort en krachtig je eigen werkervaringen te koppelen aan de vacature eisen (hoe je dat doet kan je vinden op internet). Wanneer je meer hulp wilt hebben met dit onderwerp, neem dan contact met de Loopbaanstudio (link naar contactformulier) om te onderzoeken of de 'Training Elevator Pitch' wat voor je is.
Bij coaching hebben de coach en de coachee een gelijkwaardige relatie en is de coachee verantwoordelijk voor zijn leerproces (eigenaarschap). Dit betekent dat je helder je doelen kan formuleren, in staat bent te reflecteren op jezelf en een actieve houding hebt. Bij psychotherapie ontvang je vaak meer sturing van je psycholoog en daar ga je naartoe wanneer je ernstige psychologische klachten ervaart, zoals een depressie. Overigens kan een coach ook een psycholoog zijn; zoals Christel Langejan.
Dat klopt, de meeste mensen vinden een nieuwe baan door netwerken. Maar vergis je niet: het gaat hier dan niet om een 'vriendje' die je aan een nieuwe baan helpt. Netwerken wil zeggen dat je via je (warme) contacten informatie, advies, steun, positieve feedback en inspiratie krijgt wat je helpt om je nieuwe plek te vinden. Dus netwerken begint bij het zorgvuldig benoemen wat je op dit moment nodig hebt. Daarna ga je (bijv. via LinkedIn) kijken of de mensen die je kent de antwoorden hebben op je vragen. En ook, minstens zo belangrijk, of de mensen die je kent mensen kennen die de antwoorden hebben op jouw vragen. Bedenkt hierbij dat de meeste mensen graag anderen helpen, simpelweg omdat zij ook graag hulp krijgen wanneer zij een vraag hebben waarop iemand uit hun netwerk een antwoord op heeft.
De omvang van een coachtraject kan variëren tussen 3 en 25 gesprekken. De lange trajecten zijn Outplacementtrajecten, begeleiding van werk-naar-werk of begeleiding na ontslag naar werk. Deze trajecten lopen vaak 6 maanden of langer. Korte trajecten gaan veelal over netwerken en sollicitatiebegeleiding. De gemiddelde duur van onze loopbaantrajecten is 7 bijeenkomsten. In het kennismakingsgesprek (vrij van kosten) bespreken we jouw situatie en jouw wensen en denken we mee om te bepalen hoe lang jouw traject moet zijn.